Varga Szilárd

Can-Bus (Controlled Area Network)

 

A Can-bus leegyszerűsítve az autóban futó rendkívül stabil és megbízható számítógépes hálózat, ami egy sodrott vezeték páron oda-vissza kommunikáló egységeket foglal magában. A helyi jeladók és elektronikák ezen a két vezetéken küldik az információt a központi egységnek, ami ugyan ezen a hálón adja ki az utasításokat számukra.

 

 

Autótípusonként változó, hogy milyen egységeket foglal magában a Can-bus hálózat, résztvevői lehetnek a kényelmi berendezések (klíma,, elektromos ablak, központ zár, riasztó), a biztonsági berendezések (ABS, BBS, AirBag), motorvezérlések.

Míg az autógyárak számára óriási segítség és költségmegtakarítást jelent a Can-bus hálózat alkalmazása, a mi életünkbe megoldhatatlannak tűnő probléma. A riasztóberendezések, immobiliserek sőt navigáció és autórádió beszerelésekhez szükséges jelek (ajtónyitás, gyújtás, ACC, központi zár) kinyeréséhez az autó hálózatából speciális modulok vagy berendezések alkalmazására van szükségünk.

 

Miért is találták ki a Can-bus rendszert?

 

  • Míg egy hagyományos autó gyári extra felszereltsége kimerült a fűthető hátsó szélvédőnél, addig a ma kapható gépkocsik többsége rendelkezik központi zárral, elektromos ablakkal, autórádióval, riasztóval�
  • Tíz évvel ezelőtt a biztonságunkat egy erős lökhárító és egy biztonsági öv vigyázta, míg mára csaknem széria felszerelés az AirBag, a blokkolásgátló, a kipörgésgátló és a hárombetűs rövidítések hosszú sora.
  • Az Otto-motor működéséhez csak üzemanyagra és szikrára volt szükség. Ma a fogyasztás csökkentésére és a rejtett, kihasználatlan lóerők előcsalogatására számtalan érzékelő és elektronika veszi körül és szolgálja csaknem ugyan azt a motort.
  • Az esetleges hibák javítása és az autó állapotának ellenőrzése roppant bonyolult és összetett feladattá fejlődött. A szervizek számára szükségessé vált egy olyan eszköz, ami bontás nélkül információkkal szolgál az autó egységeinek helyes működéséről vagy éppen az adott alkatrész hibájáról.

Gépkocsink helyi elektromos vezérlések, biztonságunkat és kényelmünket szolgáló elektronikák, érzékelők és jeladók sokaságából áll, amik összességében borzasztóan megemelkedett elektromos teljesítményt és rengeteg kábelt jelentenek. Az autóban futó vezetékek sokasága elhelyezhetetlen nem beszélve az árukról és súlyukról. A sok kábel sok csatlakozót jelent ami új hibaforrásokat rejt. Érdekes adat, hogy egy mai átlagos autó vezetékeinek hossza 2-2,5Km hosszú és kb. 100Kg súlyú is lehet vagyis lehetne. Ez a kábelmennyiség, mint említettem elhelyezhetetlen az autó szőnyege alatt, a súlya többletfogyasztást okoz és a mai réz árak mellett az ára is tetemes.

 

A CAN-bus a Bosch és az Intel közös fejlesztése, az ipari szabályzásból átvett szabványosított alapokon nyugvó, de a kommunikációban nyitott, típusfüggő hálózat, ami két vezetéken kommunikál, megbízhatóbbá és olcsóbbá téve az autó elektromos rendszerét.

 

vissza a címoldalraautotuning.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!